אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

תגובות
איסקנדר קבב.
פסטיבל האוכל הערבי
אסף אברם

פרטים

ז'אנר: מיוחדים, פסטיבל מחיר: עד 40 שקלים למנה

פסטיבל האוכל הערבי 'א-שאם' יתקיים בפעם ההרביעית בימים חמישי ושישי, 6-7 בדצמבר 2018 בעיר תחתית בחיפה. הפסטיבל מוקדש כולו למטבח העותמאני, ששורשיו נטועים באימפריה שחלשה מעל ל-600 שנים על המרחבים שבין דרום-מזרח אירופה לצפון אפריקה וחצי האי ערב. לצד הסירים המבעבעים עם מנות מוכרות יותר ופחות, יוגשו מבחר ארוחות מיוחדות, יתקיימו פעילויות משותפות להורים ולילדים, אירועי שיח, סדנאות לכל הגילאים, סיורים ומופעי מוזיקה שכולם מוקדשים לתרבות העותמאנית. מנות הפסטיבל ימכרו במחיר של עד 40 שקלים. חלק מהמסעדות מציעות תפריט רחב יותר במגוון מחירים.

» חנוכה 2018 – לכל האירועים
» המדריך המלא למופעי חנוכה
» אירועי חנוכה בתל אביב
» חנוכה בזול – האירועים שלא יעשו לכם חור בכיס
» מסיבות בחנוכה


פסטיבל א-שאם - בשפים שיתארחו:

» באק טו בלאק (Back To Black) - דרך יפו 26

» ג'קו מאכלי ים - קהילת סלוניקי 12 
שף מתארח: סלאח כורדי - משחקי השף 
שם המנה: לחמעג'ון דגים - לחמה בעג'ין המכונה גם לחמעג'ון, היא מנה מפורסמת של בשר מתובל בבצק, שפופולרית מאוד בטורקיה ובלבנט. שף סלאח כורדי יגיש את הפרשנות העדכנית שלו למנה כתערובת דגים מתובלת בתוך בצק מהביל שיספוג את כל הטעמים.

» דונטלה - נתנזון 14
שף מתארח: ג'לאל סאלם - הקוביה
שם המנה: בקלאלי אינגינאר - הבקלאלי אינגינאר הקלאסי מורכב מתחתיות ארטישוק ופול ירוק טרי שמוגש קר לרוב לצד מאזה שונים. שף ג'לאל סאלם יגיש גרסה משלו למנה זו - קרם פול ירוק וסאשימי ארטישוק.

» המעגן - נתנזון 16 
שף מתארח: נאיפה מולה - מסעדת יפו תל-אביב 
שם המנה: צ'י כופתה (מנה בשרית *אפשרות לטבעוני) - צ'י כופתה היא מהמנות הטעימות שיש למטבח הטורקי להציע. בלבנט היא מוכרת כקובנייה - בשר טלה או גדי נא עם בורגול. בגרסה הטורקית התיבול מתבסס על רכז רימונים חמוץ-מתוק, רסק עגבניות עשיר והמון עשבי תיבול, והתוצאה - מנה בשרית ועסיסית מצד אחד ומרעננת מצד שני. 

בשרי או  טבעוני.
צ'י כופתה של השף נאיפה מולה
אסף אמברם

» חומוס אבו מארון  - קיבוץ גלויות 1
שף מתארח: אוראל קמחי 
שם המנה: חומוס בתוספת הונקר באנדי - בשמל חצילים ובשר בבישול ארוך

» חומוס אליהו  - שיבת ציון 2
שף מתארח: גיל חובב 
שם המנה: חומוס בתוספת תבשיל אפונה טורקי

» חמארת תלפיות - סירקין 28
שם מתארח: עומר עלוואן - זסט  
שם המנה: לחמעג'ון קונפי דג מוגש לצד טחינת יוגורט - שם המנה נגזר מהמילים "לחמה בעג'ין" שמתארות בערבית מאפה דקיק עם שכבת תערובת מתובלת של בשר טחון. קיים ויכוח לגבי מוצאה של המנה, אך בין אם הוא ארמני, טורקי או לבנטיני - המאפה העסיסי הזה השתרש באזורים רבים ברחבי האימפריה העותמאנית. את הגרסה שלו למנה עשירת הטעמים יגיש שף עומר עלוואן לצד טחינת יוגורט מרעננת.

» לוקס - הנמל 13
שף מתארח: ישראל אהרוני 
שם המנה: קרניאריק - קרניאריק היא מנת-בת למשפחת מנות הדולמה המפוארת של הממולאים הטורקיים. את המנה העוקצנית והבועטת הזאת הכוללת חצילים ממולאים בבשר ברוטב של רכז רימונים, יגיש השף ישראל אהרוני שייתן לה פרשנות אישית עם דגש על איזון טעמים מושלם בין חומרי הגלם הטריים בהם ישתמש. 

» מורל - הנמל  33  
שפית מתארחת: יהלומה לוי
שם המנה: פידה - מאפה פריך ממולא בבשר טלה מתובל ועסיסי. צורתה של הפידה היא סירה אובאלית, ובאזורים שונים ברחבי טורקיה ממלאים אותה בתוספות שונות. השפית יהלומה לוי תגיש את הפידה כשהיא ממולאת בבשר ובירקות, לצד סלט חי של בצל, סומאק וטרגון.

» נחום בית יין - חטיב 4
שף מתארח: חיים כהן - יפו תל-אביב
שם המנה: עלינאזק - מנה שמקורה ככל הנראה בגאזיאנטפ, והיא אחת ממנות הדגל של המטבח הטורקי הביתי. משמעות שם המנה בטורקית מודרנית היא עלי העדין או המנומס, ואילו בטורקית עותמאנית קדומה משמעות השם היא "אוכל יפה". את התבשיל המענג הזה הכולל בשר וחצילים בבישול ארוך, יכין השף חיים כהן לכבוד פסטיבל א-שאם.

» סימסמה - נתנזון 19
שף מתארח: ברק אהרוני - אלנה  
שם המנה: עלינאזק קבב - תבשיל בעל טעמים מורכבים ועמוקים שמגיע ככל הנראה מגאזיאנטפ. המרקמים והטעם שלו נוצרים כתוצאה משריפת חצילים וחריכתם על מחבת עם חמאה חמה המתובלת בשבבי פלפל ושום. מעל כל הטוב הזה יגיש שף ברק אהרוני גם קבב עסיסי ויוגרט חמצמץ.

» קפה פלמר - שער פלמר 1
שפית קונדיטורית מתארחת: מיכל בוטון
שם המנה: שיקירפארי - אומנם בלבנט מכנים אותה "בסבוסה טורקית" בשל היותה מורכבת מסולת בסירופ סוכר, אך לעוגיית השיקירפארי יש חיים משל עצמה, והם מתוקים במיוחד. בפרסית, משמעות המילה שיקיר היא סוכר ואילו המילה פארי משמעה - חתיכה. את "חתיכת הסוכר" הזאת תכין השף קונדיטורית מיכל בוטון, ומומלץ ללגום קפה טורקי טרי לצדה.

» קפה שטרודל - הבנקים 8 
שף מתארח: ניר צוק
שם המנה: אימאם ביילדי - פירוש השם "אימאם ביילדי" בערבית הוא האימאם התעלף, ומקורה ככל הנראה באימאם שטעם את המנה המופלאה הזאת - הכוללת חצילים חצויים לאורכם וממולאים בתערובת של ירקות, צלויים בשמן זית בתנור - והתעלף. יש המאמינים שזה קרה לו אחרי שהבין כמה שמן זית שמו במנה, אבל הסברה הרווחת היא שהוא פשוט התעלף מרוב עונג. 

האימאם התעלף.
אימאם ביילדי בקפה שטרודל
אסף אמברם


מנות מרחבי האימפריה - המסעדות, המאפיות, הברים ובתי המרזח של העיר התחתית יגישו מנות מיוחדות מרחבי האימפריה העותמאנית - חלק מהמנות שיוגשו:

» אפטר דארק - יפו 30 
שם המנה: איסקנדר קבב - מנה עשויה פרוסות בשר עגל צלויות המוגשות על פיתה ספוגה ברוטב עגבניות ופלפלים. מקור השם של המנה הוא בממציא שלה - המסעדן קיסקנדר אפנדי שהגיש אותה במאה ה-18 במסעדתו. על המנה לצאת חמה כך שהבשר נצרב רגע לפני ההגשה עם חמאה רותחת ומתובלת בשבבי פלפל אדום חריף. כדי לאזן את כל החום הזה האיסקנדר קבב מוגש לצד יוגורט כבשים קריר. 

» בורקס בכר העגלה - העצמאות 35
שם המנה: טריפל בורקס - שלושת המילויים המפורסמים ביותר שממלאים את הבורקס הטורקי הם גבינה בעלת טעמים חמוצים; תרד וגבינה או תפוחי אדמה ובצל. המנה המדהימה שתוגש כאן, תציע את שלושת המילויים יחד, כאשר הם יורכבו בזה אחר זה לסירוגין בתוך בורקס שבלול ענק ופריך.

הסירים של קאטי - קיבוץ גלויות 34
שם המנה: דולמה פלפלים - שם המנה נגזר מהמילה הטורקית דולמוש - ממולא. בתרבות הטורקית אוכל ממולא הוא סמל לשפע ולעושר. מנת דולמה הפלפלים העשירה הזאת תוגש במילוי אורז עם אגוזים ומחית פלפלים טורקית. כל אלו יבושלו יחד ברוטב סומאק חמצמץ ושמן זית חרפרף.

» יעקב קבב - משה אהרון 10
שם המנה: קבב אדנה - בטורקיה קיימים עשרות סוגים של קבב הנבדלים בתיבול שלהם ובתוספות שלצידם. אדנה, העיר החמישית בגודלה בטורקיה, התפרסמה בשל הקבב הייחודי לה: צבעו האדום העמוק מתקבל ממחית הפלפלים והפפריקה שבתוכו. אותה מחית גם אחראית על חריפות המנה הנושכת.

» מאפיית ברדא - הנמל 6
שם המנה: פניר פידה - מאפה שטוח דמוי סירה שעליו שמים מגוון של תוספות - גבינה, בשר, ירקות וביצים. התוספות משתנות בהתאם לאזור בטורקיה שבו הוא מוגש, אך הוא תמיד מוגש כשהוא שטוח ופתוח, בדומה לספיחה או המנקושה של הלבנט. במאפיית ברדא יוגש פניר פידה פריך וטעים ממולא בגבינת פניר ופטרוזיליה.

TOURKEY - סיורים ברחבי האימפריה - חלק מהסיורים שיתקיימו:

» לאכול את הרחובות - סיור אוכל רחוב חיפאי - מהתקופה העותמאנית ועד ימינו בהנחיית נעמה סובול: נעמה סובול, בעלת הבלוג החיפאי "תרבות אכילה", מזמינה אתכם לסיור שורשי שיתמקד במקורותיו של אוכל הרחוב החיפאי, בו תתחקו אחרי ההשפעות העותמאניות על המטבח המקומי תוך טעימת מבחר מנות רחוב בשוק הטורקי שבעיר התחתית. לקינוח תיקח אתכם נעמה לטעום ממיטב הממתקים הטורקיים שיש לעיר התחתית להציע. 
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר בשעות 12:00-11:00; יום שישי 7 בדצמבר בשעות 12:00-10:00
נקודת המפגש: כיכר פריז ביציאה מהכרמלית
מחיר: 100 שקלים למשתתף

» היסטוריה בעטיפה של גורמה: סיור קולינרי בין העבר לעתיד של חיפה בהנחיית נעמה סובול: סיור טעים ומענג שיביא את הגרסאות העדכניות של המטבח החיפאי המציעות פרשנויות מודרניות לטעמים של חיפה אל קדמת הבמה. יחד תוכלו לעבור בין המסעדות ולתת לעצמכם לטעום את ההיסטוריה העותמאנית הנחבאת בתוך מנות הגורמה ממיטב מסעדות הפיין דיינינג החיפאיות.
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר - 15:30-17:30
נקודת המפגש: ליד המזרקה שברחוב הנמל (מול הנמל 33) 
מחיר: 130 שקלים למשתתף

» אימפריית העיר התחתית: סיור טעימות בעיר התחתית בעקבות השפעותיה של האימפריה העותמאנית בהנחיית שרון ויעל מ-Haifa Shuk and Cook: בסיור מעמיק עם שרון ויעל מ-Haifa Shook and Cook, חיפאים גאים מזה חמישה דורות ומנחי סיורים נלהבים, תוכלו לגעת בעבר העותמאני של העיר התחתית ולטעום מהמעדנים הוותיקים שיש לה להציע: במעדניית סוידאן הפועלת משנת 1916 יוגשו דליקטסים מעולים מרחבי האימפריה; בשוק הטורקי תטעמו מאפים טריים ופריכים מהבלקן לצד משקה איירן צונן; בית הקלייה לקפה טורקי אסלי טרי וריחני יחשוף בפניכם את סודות הקלייה המקומית ועוד. בין טעימה לטעימה תוכלו להתרשם מהמסגדים הטורקיים של חיפה ומהארכיטקטורה העותמאנית. את שכרון החושים הזה תסיימו עם קוקטייל בחלל האבן העתיק של חנות הוינטאג' "מפעם-בלומה מיי".
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר, 12:00-14:00
מחיר: 120 שקלים למשתתף

» "יש מקום בעיר התחתית" - סיור בהדרכת הילה אלפרט בעקבות הספר שכתבה:
העיר התחתית דרך עיניה של הילה אלפרט מזכירה יותר מכל ערי נמל כמו מרסיי, סלוניקי ואיסטנבול, אבל היא בעיקר מאוד ישראלית. בספרה "יש מקום בעיר התחתית" שירטטה אלפרט את פניה המשתנות והולכות של העיר התחתית בחיפה - מעיר של ימאים, מסעדות פועלים וברים אפלוליים לאזור עם קולינריה מתחדשת וצעירות וצעירים שמחדשים אותה בזהירות ועם כבוד להיסטוריה שלה. אלפרט מזמינה אתכם לסיור שבו היא תבשל לכם מילים ואוכל. תוך כדי טעימות תיקח היא אתכם אל תוך הסיפורים העסיסיים ועזי הטעם מתוך הספר שכתבה, כמו זה על האופה האזמירי, על משפחת כיאט, על כוחה של אהבה וגאווה פצועה, הסיפור על הבורקס שנסע בעגלה, וזה על יעקב אללוף, ההוא שנתן לשוק הטורקי את ג'קו.
מתי: יום שישי 7 בדצמבר בשעה 12:30
מחיר: 100 שקלים למשתתף

» 402 שנות שלטון עותמאני בחיפה - סיור בין מונומנטים של אדריכלות התקופה העותמאנית עם האדריכל וליד כרכבי: מסע בעקבות המבנים שבהם חיו אנשי האימפריה העותמאנית. אנחנו מזמינים אתכם לקחת חלק בסיור מרתק בעקבות המבנים שנותרו אחרי 402 שנות שלטון עותמאני בחיפה. בואו לבחון את האדריכלות שנותרה מתקופת האימפריה העותמאנית עם האדריכל וליד כרכבי, ראש המחלקה לשימור בעיריית חיפה, חוקר ומרצה על תולדות האדריכלות בעיר. בסיור ייקח אתכם כרכבי מתחנת הרכבת החיג'אזית אל כיכר פייסל, מסגד איסתיקלאל, בית אלפאשה - ביתו של מוסטפא פאשה אלח'ליל מושל חיפה וחמאם אלפאשה, מסגד ג'ריינה ומגדל השעון. בין מונומנט למבנה תקבלו מידע היסטורי מרתק ותלמדו על ההבדלים שבין אדריכלות עותמאנית לאדריכלות בימי השלטון העותמאני.
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר בשעות 15:00-16:00; יום שישי 7 בדצמבר בשעה 11:00 מחיר: 25 שקלים למשתתף, מקסימום 20 משתתפים 

סדנאות בישול טורקי - בואו ללמוד לבשל כמו טורקים, להכיר את חומרי הגלם שמגיעים מרחבי האימפריה העותמאנית ולטעום את המנות שהכי מאפיינות את המטבח הטורקי

» המרדף אחרי הדולמה: סדנת בישול ממולאים מביתו של עיתונאי האוכל והמתכונאי רועי ירושלמי: בין כל מחוזותיה ומטבחיה של האימפריה העותמאנית ניתן למצוא גורם משותף אחד וברור לכולם: המרדף האינסופי אחרי הדולמה, כלומר - הממולאים. המטבח הטורקי כולל אינספור וריאציות של ממולאים משלל ירקות ושיטות הכנה שונות. כל מנת ממולאים מספרת את הכלכלה והגיאוגרפיה של האזור שלה שכן היא הורכבה תמיד בהתאם להיצע התבלינים והאורז. עיתונאי האוכל רועי ירושלמי ("רקס" ו"גלובס") יספר על תאוותם של הטורקים לממולאים וידגים לכם כיצד תוכלו להכין לעצמכם את מתכון הממולאים המושלם. בסדנה שתתקיים בבר הקוקטיילים Bâtard, תלמדו להכין - תוך כדי טעימות כמובן - שתי גרסאות מקוריות ואישיות מהמטבח הטורקי של ירושלמי: ממולאי כרוב בסגנון הים השחור (בגרסה בשרית וטבעונית) וממולאים בסגנון יהודי ספרדי ברוטב פירות חמוצים. משך הסדנה כשעה. 
מתי: יום שישי 7 בדצמבר בשעה 11:00 
מקום המפגש: Bâtard - כיאט 1 חיפה 
מחיר: 40 שקלים

» סדנת כיסונים טורקיים וקינוח אורז מתקתק עם רנה הייטק וסקולינארי: לכל עם יש את הכיסונים שלו: לאיטלקים יש את הרביולי, לרוסים את הפילמני, להודים את הסמוסה ובמטבח הטורקי ממלאים את התפקיד הזה בגאווה המאנטי - כיסוני בצק קטנטנים הממולאים בבשר אשר מוגשים עם יוגורט וחמאת פלפלים. בסדנה טעימה במיוחד תלמד אתכם רנה הייטק, ילידת איסטנבול ובשלנית מדופלמת, איך להכין את הכיסונים האלה שצורתם ואופן הכנתם משתנים בהתאם למקור הגיאוגרפי שלהם. אחרי שתסיימו לרדד, למלא, לבשל ולטעום, תלמד אתכם רנה להכין את אחד הקינוחים המפורסמים של המטבח הטורקי - פירין סלוטלאג', קינוח אורז וחלב אפוי שתוספותיו משתנות ובטורקיה הוא מוגש אפוי ועם הרבה קינמון. משך הסדנה כשעה.
מתי: יום חמישי, 6 בדצמבר 16:00/20:00; יום שישי, 7 בדצמבר 12:00
מקום המפגש: הנמל 23
מחיר: 40 שקלים למשתתף 

כיסוני בצק קטנטנים הממולאים בבשר שמוגשים עם יוגורט וחמאת פלפלים.
מאנטי
אסף אמברם

» סדנת בקלאווה עם עזאם מחלוואת אלקודס: עאזם הוא האיש שאחראי על מגשי הבקלאווה שיוצאים מידי יום ב"חלוויאת אלקודס" שבכפר קרע, הקונדיטוריה שהוקמה לפני 29 שנים על ידי סמיר כנאענה, ומאז הפכה למוקד עלייה לרגל לכל מי שחשקה נפשו בבקלאווה. עזאם, שהתמחה בקונדיטוריות בשכם, פשוט התאהב בבקלאוות בסגנון טורקי, ועכשיו הוא רוצה שגם אתם תתאהבו. בסדנה מרתקת הוא ילמד אתכם את סודות דפדוף העלים של הבקלאווה או: איך מכינים בקלאווה רכה מצד אחד ופריכה מצד שני, החל מהכנת הבצק ועד לפיזור סירופ הסוכר והפיסטוקים.
מתי: יום שישי, 7 בדצמבר, 10:00/14:00 
מקום המפגש: הנמל 23
מחיר: 40 שקלים למשתתף 

» חנויות פופ-אפ: החנויות של רחוב "שער פלמר" יהפכו למשך יומיים לטורקיה קטנה, ואתם מוזמנים לבוא, לסייר, לטעום ולהרגיש את האימפריה העותמאנית קמה לתחייה.

» תבליני אלחרמין: תבליני "אלחרמין" היא חנות תבלינים קטנה ומשפחתית אשר הוקמה בשנות ה-60. כיום, המשפחה מייבאת שלל תבלינים וממתקים, רבים מהם מטורקיה. במהלך הפסטיבל תהפוך החנות הקטנה לפופ-אפ תבלינים המיועדים לבישול טורקי, כמו תערובת לקבב אדנה ותערובת לצ'י כופתה. בנוסף יהיה בחנות מגוון גדול של לוקום תוצרת טורקיה במגוון של טעמים.

» בית אלתוראת: בית אלתוראת היא חנות קסומה בכפר קרע שנפתחה על ידי אבו חסין אחמד, מכונאי רכב לשעבר ואספן של כלי וינטאג' ערביים. בחנות שלו הוא מוכר כלי בית ואקססוריז בייבוא אישי מטורקיה, אוזבקיסטן, פלסטין, מרוקו, מצריים והודו. כעת, במיוחד עבור הפסטיבל, בית אלתוראת מכפר קרע מגיע לחיפה לחנות פופ-אפ מיוחדת שתציע שלל של כלי בית עתיקים ואותנטיים מטורקיה.

» אוטו גלידה טורקית: לטעום את טורקיה המתוקה בטעמי הגלידה המופלאים של וניליה. לכבוד פסטיבל א-שאם חבר השף גלסייר איתי רוגוזינסקי לשפית דוקטור נוף עתאמנה-אסמעיל ויחד הם רקחו שני טעמים מקוריים בהשראת עולם הקינוחים הטורקי. באוטו גלידה שיוצב ברחוב שער פלמר, תוכלו להתפנק עם סאלף דונדורמה, אחת הגלידות הטורקיות המפורסמות והטעימות בעולם שמגיעה מסוריה הגדולה ושמבוססת על שורש ממשפחת הסחלב וגרגירי אלת המסטיק. גלידה נוספת שתוכלו לטעום היא פיסטיג'י, גלידת פיסטוק שעוד לא נראתה בארץ, המבוססת על טהרתם של פיסטוקים צעירים שנקטפו ביולי בגאזיאנטפ, כשהפרי עדיין ירוק ומאוד ארומטי. 

» זלטימו: ישראלים רבים עולים לירושלים במיוחד כדי לאכול את הקינוח המסורתי והמשובח של משפחת זלטימו, במאפייה שהוקמה סמוך לכנסיית הקבר ב-1860. המוטאבק הוא מאפה בצק מתוק שאופן הכנתו המדויק עובר בירושה בין דורותיה של שושלת הקונדיטורים לבית זלטימו. מוחמד זלטימו, אחד הנכדים, פתח מאפייה קטנה משלו בשועפאט, שם הוא מכין במיומנות מעוררת השתאות את המוטאבק המסורתי. קיים דמיון רב בין המוטאבק הממולא בג'יבנה (גבינה ערבית) והמושקה בסירופ סוכר, לבין הקאטמר הטורקי הממולא בפיסטוק, בסוכר ובקאיימק (קרם גבינה). לכבוד הפסטיבל ובאופן חד-פעמי, יכין זלטימו שתי מנות מתוקות ומסורתיות שיוגשו באוטו קינוחים: הקטמאר הטורקי אותו יאפה זלטימו במקום, ולצדה יגיש גם בקלוואה בסגנון טורקי ממולאת בפיסטוק ובגלידה כמיטב המסורת הטורקית. 

הקינוח המסורתי והמשובח של משפחת זלטימו.
קטמאר
אסף אמברם

» "כמו בסרט בורקס" - בורקס המים של דילק מתארח בבורקס טורקי מאיזמיר: בורקס המים של דילק שבשוק התקווה - הלהיט הקולינרי של 2018 - מגיע לבורקסיה "בורקס טורקי מאיזמיר" לפופ-אפ חד פעמי. הסו-בורק או "בורקס המים" הוא מאפה המבוסס על בצק עלי יופקה שמבושל במים. דילק באגצ'י, האופה בעלת ידי הזהב, הגיעה מטורקיה לישראל והביאה לכאן את הטעמים והמרקמים שלא רצתה להשאיר מאחור. מדובר במאפה פריך מאוד מבחוץ, עם שכבות בצק פנימיות במרקם עסיסי ובשרני המזכירות פשטידה או לזניה. בתוך כל הטוב הזה מתחבאים מילויים כמו גבינה מלוחה ותרד נימוח. "בורקס טורקי מאיזמיר" היא חנות פינתית קטנה הממוקמת באזור השוק הטורקי. המיוחד בבורקס הזה הוא אופן פתיחת עלי הבצק - טחינה גולמית (בניגוד לשמן, חמאה או מרגרינה). 
איפה: בורקס טורקי מאיזמיר - משה אהרון 

» הקרב על הציזיקי - אביבית פריאל ורועי ירושלמי מבשלים מנות ברים מאגן הים האגאי: יוון מול טורקיה על שולחן אחד. אתם מוזמנים לארוחה חגיגית דו-מטבחית שיכינו השפית המוערכת אביבית פריאל (ממסעדת "אוזריה" היוונית שבתל אביב) ועיתונאי האוכל רועי ירושלמי מבר הקוקטיילים המושקע Bâtard. שני המטבחים שצמחו בין בתי המרזח שסביב ים מרמרה והים האגאי - היווני והטורקי - השפיעו רבות זה על זה. הסיבה לכך טמונה בחילופי האוכלוסייה בין יוון לטורקיה שהביאו לכך שיוונים רבים ניהלו ברים בטורקיה מצד אחד, ומצד שני - טורקים רבים הקימו טברנות באיי יוון. בארוחת "ראש אל ראש" יגישו השניים מנות דגל מהמטבחים של אגן הים האגאי: דואט של ציזיקי וג'ג'יק; סגנקי גבינה צלויה; איץ' פילאף - אורז עשיר עתיר בקינמון עם צנוברים ודומדמניות שחורות וקציצות דגים עם זיתי טאסוס ועגבניות.
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר בשעה 21:00 
מקום המפגש: Bâtard כיאט 1 
מחיר: 190 שקלים למשתתף


ערבי שיח:

» "שער שלוש" היא חנות גלריה שמשמשת שער לסצנת האומנות העכשווית בחיפה. היא הוקמה על ידי אומנים תשבי העיר ובעידודה של עיריית חיפה ומנהלת עיר תחתית, ומשמשת חלק מהפעילות שמקדמת ומחזקת את האומנים המקומיים, וכך הגלריה מארגנת גם סיורי אומנות, ביקורי סטודיו, אירועי תרבות ושיח בהשתתפות האומנים המציגים, לצד אספנים ואוצרים. בפאנל יוגשו עוגיות עראק או לוקום לצד תה טורקי.
מתי: יום שישי 7 בדצמבר בשעה 14:00 
איפה: שער שלוש, רחוב שער פלמר 2
מחיר: 40 שקלים למשתתף

» פיוז'ן עתיק יומין - ייחודו של המטבח הטורקי 
שם המנחה: ערד ניר 
האימפריה העותמאנית חלשה על מרחבים גיאוגרפיים רבים בין אסיה, אירופה לאפריקה. בכך עומד ייחודו של המטבח הטורקי: המיקום על קו התפר העניק לטורקיה יתרון אדיר בזמינות חומרי הגלם לבישול. שבטים נודדים התיישבו ברמת אנטוליה כדי ליהנות מפרי האדמה המניבה, והחורף הקשה לימד אותם לשמור מזון. ארבעת הימים שמקיפים את טורקיה העניקו למטבח דגה עשירה. על כל אלו יש להוסיף את התרחבות האימפריה שאפשרה לטבחי הארמון להפוך את חומרי הגלם למנות מפוארות שהוגשו אל שולחנם של סולטנים. ערד ניר, עורך חדשות החוץ בחברת החדשות, לא מפסיק להתלהב מהמטבח הטורקי - ללמוד ולבשל אותו. בספרו "המסעדה הגדולה בעולם" כתב ערד על נפלאות האוכל של איסטנבול, ובהרצאה מיוחדת לפסטיבל "א-שאם" הוא מזמין אתכם לבוא וללמוד על ייחודו של המטבח הטורקי. במפגש יוגשו עוגיות עראק או לוקום לצד משקה ראקי.  
מתי: יום חמישי, 6 בדצמבר 19:00 
איפה: שער שלוש, רחוב שער פלמר 2
מחיר: 40 שקלים למשתתף

פעילות לילדים 

» הורים וילדים בונים אימפריה: במיוחד עבור הפסטיבל תקום האימפריה העותמאנית לתחייה למשחקי ילדות מסורתיים מאיסטנבול. בכל שעה עגולה ימחיזו השחקנים בהומור סרט טורקי סוחט דמעות, ומספר הסיפורים יקריא אגדה מתוך סיפורי "אלף לילה ולילה". ללא תשלום.
מתי: 6 בדצמבר בשעות 12:00-20:00 וב-7 בדצמבר בשעות 10:00-16:00

» האופים הקטנים של חיפה – סדנת אפייה בסגנון טורקי להורים ולילדים בטחנות הקמח הגדולות של ארץ ישראל בחיפה בהנחיית השף רמי סויסה: פריכים, ריחניים, עטופים בשומשום או מלאים בגבינות טריות ובירוקים - תאוותם של העותמאנים למאפים לא ידעה שובע, ועכשיו גם הילדים מוזמנים ללמוד לאפות ממש כמותם בטחנת הקמח בשנת 1921 ושוכנת בבניין המקורי המרשים שבחיפה. בסדנה, המיועדת להורים ולילדים, תוכלו ללמוד על התהליך המרתק שעובר גרגר החיטה מרגע הבאתו אל טחנת הקמח ועד לטחינתו. בהנחיית השף רמי סויסה יכינו הילדים וההורים מאפים מיוחדים בניחוח טורקי: סימיט - בייגל שומשום טורקי טרי-טרי מהתנור, וטחיני - מאפה טחינה מתקתק ומופלא. בסיום הסדנה יקבלו הילדים מארז מאפים טורקיים מעשה ידיהם. 
מתאים לגילאי 6 ומעלה. משך הסדנה כשעה.
מתי: יום שישי 7 בדצמבר 9:00, 10:30, 12:00 ו-13:30
מקום המפגש: טחנת הקמח חיפה חטיבת גולני 40 
מחיר: 30 שקלים להורה וילד 

מופעים מקומייים ובינלאומיים ומסיבות המוזיקה של הפסטיבל:
» המוזיקה של טורקיה מושפעת משלל אלמנטים מוזיקליים שמגיעים מרחבי תבל - מוזיקת פולק ממרכז אסיה, מוזיקה ערבית, יוונית, עותמאנית, פרסית ובלקנית. שורשיה של המוזיקה הטורקית המסורתית נטועים עמוק בימי קדם, בשושלות ובממלכות מפוארות. עם זאת, בעשורים האחרונים המוזיקה הטורקית קיבלה "טוויסט" מודרני וכעת היא מייצגת את השילוב המושלם שבין העתיק לחדש, בין הקלאסי למודרני. קאהרה עינין, שגדלה בכפר מזרעה וחיה כיום בחיפה, היא מפיקה מובילה בסצנת המוזיקה הערבית שעובדת עם אומנים מקומיים ומחו"ל. עינין יעצה להקמת פס הקול המלווה את הפסטיבל, במהלכו יופיעו להקות מישראל ומטורקיה שיזמינו אתכם לרקוד את הישן והחדש ולהבין את העושר התרבותי תוך כדי ריקוד עוצמתי באמצעות המוזיקה.

» KARA DENIS: קארדניס הוא הרכב הכולל שלושה יוצרים המנגנים מוזיקה מופלאה מהים השחור - עמית מנחם (כלי הקשה), דור דלויה (קאמנצ'ה) וג'ולי בסנדילוב (שירה וגיטרה). 
מתי: ביום חמישי 6 בדצמבר בשעה 21:00 
איפה: חמארה תלפיות, סירקין 28

» בהאר טורקאן Bahar Turkkan: זמרת טורקיה מפורסמת אשר משלבת צלילים ערביים עם מוזיקת פופ קליטה ומרקידה.  
מתי: ביום חמישי 6 בדצמבר בשעה 22:00
איפה: "בר קוד"- אליהו הנביא 1

צלילים ערביים ומוזיקת פופ קליטה. בהאר טורקאן עם "Yüzyln Frtnas":

» מהמאט דאש - ילד הפלא הטורקי מגיע להופעה חד פעמית במיוחד לכבוד הפסטיבל. דאש נולד בטורקיה ומגיל מאוד צעיר החל ללמוד מוזיקה בקונסרבטוריון. כשהיה בן 12, זכה במקום הראשון ב"כוכב נולד" טורקיה והופיע על במה אחת עם איברהים טטליסס, מגדולי הזמרים הטורקיים. הדואט זכה למיליוני צפיות, וב-2013 הוא זכה להיכלל ברשימת "הילדים הזמרים הטובים בעולם" של יו-טיוב. בימים אלה הוא מופיע על במות בכל רחבי טורקיה ולישראל הוא יגיע במיוחד לכבוד מעריציו הרבים.
מתי: ביום שישי 7 בדצמבר בשעה 16:00
איפה: באק טו בלאק, דרך יפו 26

דיג'ייז

» מסיבה ערבית-לועזית עם דיג'יי רביע ג'מאל
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר בשעה 20:00
איפה: חמאם אל פאשה 9 

» דיג׳יי ירביע חליף RTH: מנגינות בניחוח ערבי וטורקי
מתי: יום חמישי 6 בדצמבר בשעה 22:00
איפה: דה פריז 

*#